Dijitalleşme artık alışverişten e-kitaplara kadar hayatımızın birçok alanında öncelikli durumda. Neredeyse tüm alışkanlıklarımız gelişen teknolojiyle değişiyor. Peki e- kitaplar okuma alışkanlığımızı nasıl etkiledi?
E-Kitap Nedir?
E-kitap, elektronik kitabın kısaltılmış halidir. Metin veya görsel içeren, bilgisayar ve/ya özel okuyucularla okunabilen, dijital ortamda yayımlanmak üzere hazırlanan yayındır. İlk zamanlarda sadece basılı kitapların e-kitap versiyonlarını mevcuttu. Ancak günümüzde birçok kitabın hem basılı halini hem de elektronik halini bulmak mümkün. E-kitaplar PDF, ePub gibi farklı formatlarda hazırlanabildiği için sadece özel okuyucularla değil bilgisayar, tablet gibi araçlarla da okunabiliyor. E-Kitap Nasıl Hayatımıza Girdi?
Sanılanın aksine e-kitap hayatımıza internetten de önce girdi. 1971 yılında Michael Hart’ın başlattığı Gutenberg Projesi e-kitabın başlangıç noktasıdır. Proje, dünya literatürünün en iyilerinin elektronik baskılarına ücretsiz olarak ulaşmayı amaçlamıştır. Günümüzde Gutenberg Projesi sayesinde artık ortalama 30.000 klasik metni ücretsiz olarak okuyabiliyoruz.
Gelişen teknolojiyle e-kitapların çevrimdışı okunmasını kolaylaştıran ilk ürün 2007 yılında Amazon tarafından dünyaya tanıtıldı. “Kindle” kitap dünyasının en büyük ve en yenilikçi atılımı oldu. 2010 yılında ise Amazon e-kitap satışının basılı kitap satışından daha fazla olduğunu açıkladı.
E-Kitabın Avantajları
E-kitapların satışının bu dönemde daha fazla olmasının birçok sebebi var. Çünkü e-kitaplar teknolojik olmasının yanı sıra birçok avantajı da beraberinde getiriyor. En belirgin avantajları ise;
⦁ Alandan tasarruf etmenizi sağlaması,
⦁ Kolay taşınabilmesi,
⦁ Kâğıt tasarrufu sağlaması,
⦁ Basılı kitaplara göre maliyetinin düşük olmasıdır.
E-Kitap Okuma Alışkanlığımızı Nasıl Etkiledi?
Amazonun ilk elektronik okuyucusunu tanıtmasıyla kitap dünyası paniğe kapıldı. İlk birkaç yıl içerisinde müzik dünyasında olduğu gibi korkulan oldu. Basılı kitap satışları düşüşe geçerken e-kitap satışları giderek arttı.
Ancak durum bu şekilde devam etmedi. 2016 pew research araştırmasına göre, Amerikalıların %65’i basılı kitap okurken, %28’inin e-kitap okuduğu ortaya çıktı. Ülkemizde de bu durum farklılık göstermedi. E-kitapların pahalılığı ve her kitabın elektronik olarak bulunamaması gibi sebepler e-kitabın gelişmesi önündeki en büyük engel oldu.
Kâğıt üzerine basılı yazının insan hafızasında daha çok yer etmesi, somut kitaplarla bağ kurulması e-kitabın istenen etkiyi yakalayamamasındaki etkenler. Ancak en büyük etken sosyal medya. Kitapların her bir sosyal medya mecrasında paylaşımı e-kitaptan çok basılı kitaplara ilgi duymasını sağlıyor.