Bilgi Veren İçerik mi SEO Teknikleri mi Önemli?

İçerik, yaşadığımız internet çağında büyük önem taşıyor. Covid-19 salgınıyla birlikte internet çağı hızla bütün dünyaya yayıldı. Toplumun büyük kısmı bütün ihtiyaçlar internetten karşılamaya başladı. Hootsuit ve We Are Social, yukarıda kurduğumuz cümlelerin doğruluğunu kanıtlayan Dijital 2021 raporunu yayınladı. Dijital 2021 raporu, özellikle salgın sonrası dünyada internet ve sosyal medya kanallarında ki kullanım değişikliğini gösteriyor. Geçtiğimiz bir sene boyunca sosyal medya, e-ticaret ve video oyunlar insanların hayatında daha önemli noktalara geldi.

Dijital 2021 raporundan bazı maddeler sırasıyla şöyle:

  • Dünya’da internet kullanıcı sayısı 4,66 milyara ulaştı.
  • Tüm Dünya’da insanlar 24 saatlik zaman diliminin 6 saat 54 dakikasını internette geçiriyor.
  • İnternete erişimin %92,6’sı cep telefonlarından erişim sağlıyor.
  • Sıklıkla tercih edilen ilk 3 browser (tarayıcı) sırayla; Chrome, Safari ve Firefox.
  • İnternet kullanıcılarının %63 si interneti bilgi edinmek için kullanıyor.
  • Dünya genelinde Google, Youtube ve Facebook en çok ziyaret edilen siteler. Google’ın arama motoru pazar payı %91,4
  • Aktif sosyal medya kullanıcı, 4,2 milyar
  • İnternet kullanıcısı son beş yılda 2 kat arttı
  • İnternette harcanan zaman son 5 yılda 1,5 kat arttı.
  • Erkekler interneti kadınlardan daha fazla kullanıyor.

Kanada’lı yazar Marshall MCLuhan’ın Küresel Köy (Global Village) kavramı, içinde büyük dünya barındıran küçük bir köyü anlatıyor. McLuhan Gutenberg’in 1450 yılında matbaayı bulmasıyla beraber toplumlarda bazı değişimlerin olduğunu savunuyor. Ona göre toplum sözlü kültürden, yazılı kültüre evrimleşti. Haber medyası daha ileri giderek yazılı kültürden elektronik kültüre adımını attı. Elektronik dünyanın gelişmesiyle günümüz internet çağı oluştu. İçerik önem kazanmaya başladı.

İçerik Nedir?

‘’İçerik kraldır’’ ifadesi birçok insan tarafından biliniyor. Online dünya için yeni bir kelime olmasının dışında önemi sorgulanmaz hale gelen içerik nedir? Sözlük anlamı bir şeyin içinde bulunan öğelerin, taşıdığı özün tümü olarak tanımlanır. Geleneksel olarak yazarlar, haber editörleri ve içerik oluşturucularla beraber kamuya göre düzenlenir. Günümüzdeyse içerik denilince dijital platformlardaki metinler, ses görüntü, e-dergi, e-kitap ve animasyonlar akla gelenler oluyor. Sosyal medyalarda ki ürün tanıtımı, kişisel sayfalar, e-ticaret sitelerinde ürün açıklamaları, blog sayfalarında ki yazılar hepsi birer içerik örneğini oluşturuyor. Birinci ağızdan yazılan bu yazılar doğru bilgi ile harmanlandığında okuyucular tarafından beğeniyle takip ediliyor. İnternet ve teknolojik aletlerin hızla yayılması yanlış bilgi paylaşımını da aynı oranda arttırıyor. Bu yüzden doğru bilgiye sahip içerikler internet sıralamasında kendine üst sıralarda yer buluyor.

İçerik Oluştururken Nelere Dikkat Edilmeli?

  • Özgün ve anlamlı olmalı. Okuyucu sizin cümleleriniz olduğuna inanmalı.
  • Yanlış yapılanlar doğru yapılanlardan daha çok dikkat çeker. Bu yüzden yazım yanlışı olmamalı.
  • Herkes anlatmak istediği konunun karşı tarafa etki etmesini ister. Anlatım bozukluğu yapmak bu isteğinizden uzaklaştırır. Bunun önüne geçmek için birkaç saat sonra yazı, gözden geçirilebilir ya da başka bir kişiden okuması istenebilir.
  • İçerik oluştururken uzun ve karmaşık cümlelerden uzak durmak yapılabilecek en doğru hamledir. Uzun cümlelerin anlaşılması zorlaşır. Özne birinci tekil şahıs ile başlarken yüklem ikinci tekil şahıs ile bitebilir.
  • Kullanıcı odaklılıktan uzaklaşmamak gerekir. Nedir kullanıcı odaklı olmak? Bir ürün hakkında içerik üretilirken kendini kullanıcının yerine koymaktır. Ürünü kullanırken bana ne fayda sağlamalı sorusuna cevap vererek oluşturulur.
  • Brief metninden uzak olmak. Sözlük anlamıyla ‘’öz tanım’’ anlamına gelen brief yazılması istenen içeriği, anlatan güçlü bir özettir. Brief metninden uzaklaşmak verilmek istenen mesajdan uzaklaşmamızı sağlar.
  • SEO teknik hataları. Arama sonuçlarında üst sıralarda çıkmak için SEO tekniklerini bilmek gerekir.

SEO Nedir?

SEO (Search Engine Optimization) Arama Motoru Optimizasyonu anlamına gelen dijital pazarlama terimidir. Arama motorlarının web sitelerimizi, kolayca taramasına ve anlamasına olanak sağlar. Organik trafik alma işlemini kolaylaştırır. Arama motorlarında reklamsız üst sıralarda yer alabilmek için; site içi ve site dışı optimizasyon tekniklerini bilmek gerekir.

Arama Motorları Nasıl Çalışır?

Bütün işi web craw/spider bildiğimiz anlamıyla örümcekler yapar. İnternet ortamında ki bütün web sitelerini açıldığı ilk andan itibaren düzenli kontrolünü sağlar. Topladığı bilgileri veri merkezinde ki sunuculara taşır. Arama motorunda arama yapan kişinin arattığı kelime ya da kelime öbeği sizin sayfanızda anahtar kelime olarak verilmişse sitenize ulaşım kolaylaşır. Arama motoru algoritma sıralaması şöyledir;

  • Link Yapısı
  • Site Yaşı
  • Anahtar Kelimeler
  • Responsive Tasarım (Mobil Uyumluluk)
  • Web Site Ziyaretçi İstatistikleri

Verilen tüm bilgiler doğrultusunda içerik yazarken bilgi odaklı olmak mı yoksa makineleşip sadece SEO odaklı olmak mı lazım?

Bu sorunun cevabı A şıkkı ya da B şıkkı değildir. Her ikisi de kendi içinde değerlidir. İncelikleri ve teknikleri bilinmelidir. İyi bir içerik hazırlamak için sadece bilgi vermek yetmez sayfamızı ziyaret eden örümceklerin göreceği değerli SEO tekniklerini de barındırması gerekir. Bilgi içeren yazılar kullanıcı odaklıdır. SEO ise örümcekler içindir. İkisi arasında ki en önemli nokta kaliteli şekilde harmanlanmasından geçer. Kaliteli içerik ancak uyumun eseri olur.

SEO Uyumlu İçerik Yazmanın Püf Noktaları.

SEO uyumlu içerik; bilgi içeren, çeşitli anahtar kelimenin kullanıldığı, okuyucuya fayda sunan ve yaratıcı (kreatif) web site içerikleridir. SEO uyumlu içerik amacıysa, web site içerisinde ki bir yazının arama sonuçlarında üst sırada listelenmesidir. İnternet kullanıcısı için önemli nokta merak ettiğini aratırken ihtiyacı olan bilgiye net bir şekilde ulaşmaktır. Google’da yapılan arama sonuçlarının çoğu eksik bilgilere sahip içeriklerden oluşuyor. Google’da ilk sırada yer almak uğruna bir dünya anahtar kelimeyle dolu, okuyucu deneyiminden uzak içerikler mevcut. Kısa vade de çözüm gibi görünse de semantik anlatımdan uzak içerik kullanıcının web site içerisinde kalma süresini kısaltıyor. Anlamsal bütünlüğü sağlamış okuyucuyu aydınlatan bilgiler sitede kalma süresini uzatıyor.

Peki hem web site açısından hem de okuyucu açısından etkili SEO uyumlu içerik yazmak için neler gerekli?

  • Anlam Bütünlüğü: İçeriğin giriş kısmının ilgi çekici, gelişme kısmının bilgi verici olması anlam bütünlüğü sağlıyor. Sonuç bölümündeyse eylem çağrısı anlamına gelen call to action (CTA) kullanmak okuyucunun dikkatini sonuna kadar canlı tutar.
  • Yazım Kuralları: Yazım şeklinden emin olunmayan her kelime için Türk Dil Kurumu’ndan kontrol sağlanmalı.
  • Anahtar Kelime Analizi: Yazılacak içerik hakkında insanlar hangi kelimelerle arama yapıyor? Bu sorunun cevabını bulmak için Keywordtool gibi araçlardan yarar.
  • Özgün içerik: İçerik oluştururken kendi cümlelerinizi kullanın. Yapılan alıntıların kime ait oluğunu mutlaka belirtin. Yazıya başlamadan önce yapılan araştırma içeriğin kalitesini arttırır. Dikkat edeceğiniz bu bilgiler içeriğinizin özgün ve kaliteli olmasını sağlar.
  • Anahtar Kelime Sıklığı: Yüzde 2 oranında olmasına dikkat edin. Metninize homojen şekilde dağıtın.
  • İçerik Başlığı: Boşluklar ve noktalama işaretleri dahil karakter sayısının 60 olmasına dikkat edin.
  • Heading Tags: Metin içi başlıkları doğru sıralamada kullanın. (H1, H2, H3, H4, H5, H6)
  • Meta Açıklama: Arama sonuçlarında içeriğimiz hakkında bilgi veren kısa yazıdır. 156 karakter olmalı. Meta açıklamasını yaparken anahtar kelimeyi cümle başına gelecek şekilde kullanmaya dikkat edin.

Tüm bunlar yapıldığında akıcı okuyucuyu sıkmayan anlamsal bütünlüğü yakalamış hem de SEO kurallarına uyulmuş içerik elde etmiş olunur.

2 thoughts on “Bilgi Veren İçerik mi SEO Teknikleri mi Önemli?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir