Sence Türkçeye tamamen hakim misin? Bu soruya çoğumuzun cevabı “Evet, tabii ki hakimim” yanıtı olur. Ancak söz konusu dil, ana dilimiz bile olsa insanın daha önce hiç duymadığı bir kelime olabilir. Bu durum karşısında o kelimeyi nasıl yazacağını bilemeyebilir. İşte bu yüzden online içerik yazarlığı yapmak isteyen kişiler, Türkçe bilgilerini her daim güncel tutmalıdır. Öğrenmeye açık olmalıdır. Çünkü online içerik oluştururken kullanılan dile hakim olmak çok önemlidir. Kelimelerin doğru yazımına, noktalama işaretlerine ve dil bilgisi kurallarına dikkat etmek gerekir. Aksi takdirde sıklıkla gördüğümüz bu hatalar yazarın revize almasına sebep olur. İçerikleri kontrol eden editörlerin işleri zorlaşır. Aslında içerik yazarı değilseniz bile, kelimelerin doğru yazılışını bilmek bizce bir genel kültürdür. Peki içerik yazarının metnini oluştururken yaptığı yazım yanlışları nelerdir?
Hadi gelin, içerik oluştururken sık sık yapılan yazım ve imla hataları neler bir göz atalım. Ek olarak örnekleriyle birlikte inceleyelim.
İçerik Oluştururken Yapılan En Sık Hata: Özel İsim ve Kurum Adları
- Özel isimlerden sonra gelen çekim ekleri kesme işaretiyle ayrılır. Örneğin;
Bursada (YANLIŞ)
Bursa’da (DOĞRU)
- Kurum, kuruluş ve iş yeri isimlerine gelen ekler kesme işaretiyle ayrılmaz. Örneğin;
Türk Dil Kurumu’na (YANLIŞ)
Türk Dil Kurumuna (DOĞRU)
- Özel isimlere getirilen yapım ekleriyle türetilmiş kelimelerden sonra gelen ekler kesme işaretiyle ayrılmaz. Örnek vermek gerekirse;
Urfa’lı (YANLIŞ)
Urfalı (DOĞRU)
Buraya kadar her şey tamamsa gelin şimdi de kelimelerdeki yazım yanlışlarına bakıp doğrusunu bulalım.
Herkez Değil Herkes….
Yalnış mı yanlış mı? Yalnız mı yoksa yanlız mı?
Zaman zaman birçok kelimede bu tereddütleri yaşarız. Bu nedenle günlük konuşma dilinde bazı kelimeler söyleniş itibariyle yazı dilinde ifade edilirken bunun gibi benzer hatalar yapılabilir. “Yalnış” değil “yanlış”, “yanlız” değil “yalnız” ve tabi ki “herkez” değil “herkes”. Bu kelimelerin doğru yazılışını bizce adınız gibi bilmekte fayda var. Çünkü içerik oluştururken yapılan yazım yanlışları olarak sık sık karşımıza çıkarlar.
Yazımında Sıkça Hata Yapılan Diğer Kelimeler
DOĞRU:burada, vejetaryen, doküman, unvan, gitgide, antrenman, birçok
YANLIŞ:burda, vejeteryan, döküman, ünvan, git gide, antreman, bir çok
“de” Bağlacına Dikkat!
Günümüzde karşılaştığımız en sık hatalardan biri, de’nin yazımıdır. Örneğin;
- Bağlaç olan “de” her daim ayrı yazılması gerekir.
Burcu da metin yazarı olarak işe başladı.
- Durum eki olan “de” her zaman birleşik yazılması gerekir.
Bursa’da bugün hava çok güzel.
Aslında bunu anlamanın çok kolay bir yolu vardır. De’yi cümleden çıkardığınızda anlamı hemen hemen aynıysa de bağlaçtır ve ayrı yazılır. Benzer şekilde eğer cümlenin anlamı değişiyorsa de hal ekidir ve birleşik yazılır.
Sayıların Yazımında Karşılaştığımız Bazı Hatalar
- Birden fazla kelimeden oluşan sayılar her zaman ayrı yazılır. Bu yüzden aşağıdaki örnekte olduğu gibi kullanmak gerekir;
Beş yüz, iki yüz seksen iki
- Üleştirme sayıları yazıyla yazılır. Rakamla yazılmaları doğru değildir. Örneğin
3’er değil üçer
Saat ve Tarihlerin Yazılışına Bir Bak İstersen!
Son dönemde sık sık yapılan hatalardan biri de saatlerin yazılışıdır. Saatleri yazarken saat ile dakika arasına nokta konur. Eğer ek kullanılırsa kesme işaretiyle ayrılır. Gelecek olan ek okunuşa göre yazılır. Örneğin;
Saat 23.00’da, 19.45’te gibi.
Öte yandan sık yapılan yazım ve imla hataları tabii ki bu kadarla sınırlı değil. Eğer tereddütte kaldığınız kelimeler varsa Türk Dil Kurumunun sayfasından doğru yazılışına bakabilirsiniz.
Online içerik yazarlığı yapan kişilere rehber olabilecek “İçerik Oluştururken Dikkat: Sık Yapılan Yazım Hataları” nın bir sonraki serisinde görüşmek üzere!
Online içerik yazarı olmaya bizce bir adım daha yaklaştın, bizden söylemesi!