Sevdiğimiz insanın kişiliğini bilmek isteriz. Neye üzülür? Neye sinirlenir? Neyden mutlu olur? Nelerden hoşlanır, ilgi alanları nelerdir? Bu tarz birçok soruyu merak eder, onu incitmemek için karakterine uygun davranmak isteriz. Tüm bu öz veriyi kendimiz için gösteriyor muyuz? Kendimizi ne kadar tanıyoruz? Yıllardır içimizde bulunan kimliğimizi keşfetmeye çalışıyor muyuz? Kendimizi tanımak için ne kadar soru soruyor ve cevaplandırıyoruz?
Öncelikle açıklayayım; kendini tanımak nedir?
Kendini tanıma kişinin güçlü ve zayıf yönlerini, isteklerini, zaaflarını benimseyip kabul etme sürecidir. Bu süreç yaşam boyu devam eder. Kendini tanıyan kimse gelişime açıktır.
Kendini tanıyan insanın özellikleri ise şu şekilde sıralanabilir;
- Kendileriyle barışıktırlar.
- Empati yetenekleri gelişmiştir.
- Duygularını farkındadır ve otokontrolü yüksek bireylerdir.
- Zaman yönetimi konusunda iyidirler.
- Üretkendirler. Üretmekte zorluk çekmezler.
Peki, kendini tanımak neden önemlidir? 6 maddede bu sorunun cevabına göz atalım:
- Daha fazla özgür alan
İşten geldin ve yorgunsun. Sırf hatırı sayılır bir arkadaşın senden istedi diye dışarı çıkmayı kabul ediyorsun. Hâlbuki yarınki mesain için dinlenmeye ihtiyacın var. Hayır diyemediğin için bu kaçıncı teklifi kabul edişin düşünüyorsun. Oysa kendi benliğini bilen kişi hayır demekte zorluk çekmez ve kibar bir dil ile teklifi reddeder. Kendine da daha fazla özgür alan bırakmış olur. - Doğru tercih, Doğru Kararlar, Mutlu Hayat İçin Yol Haritası
Hayat yolculuksa eğer yol ayrımındaki tercihler de rotanı belirler. Eğer özünü bilirsen, yol akıp gidecektir. Basit bir karardan hayatını etkileyecek karara kadar yapacağın tercihler ne kadar seninle uyumluysa o kadar doğru olacaktır. Doğru tercihler ise mutlu bir hayatın anahtarıdır. - Öz Güven- Öz Saygı- Canım Kendim
Öz güven geliştirmenin onlarca yolu var. Onlardan biri de; Kendini tanıma becerisi. Güçlü yanlarını fark edip üstünde durdukça ilerleyeceksin! Zayıflıklarının üstünde çalışarak onları avantaja çevirebileceksin. - İletişimde Kendini Tanımanın Önemi
Kendilerini anlamaya çalışan insanların duygusal zekaları gelişir. Duygusal zekası gelişen birey ise sosyal ilişkilerinde başarılı olur. Kendini, duygularını sorgulayan birey diğerinin öfkesini anlamakta zorluk çekmez ve anlayışla karşılayabilir. Kendi zayıflıklarını bilen kimse, diğerini yargılamaz, anlamaya çalışır. Empati yapar.
Sen daha kendini tanıyamıyorsun. Beni nasıl tanıyacaksın.’’ demiş Özdemir Asaf. Ne kadar da güzel söylemiş. Kendini bilmeyen bir başkasını nasıl bilebilir? - Anı Yaşamak- ‘’An’’ da Kalmak
Misafirlerin gelecek ve endişe içindesin. Yapman gerekenleri bir türlü sıralayamıyor, sakin kalamıyorsun. Zihnin sana oyun oynuyor ve tüm kötü senaryoları bir bir sıralıyor. İçinden geçiriyorsun ‘Geçen gün misafirler geldiğinde de böyle olmuştum’’. Bunun kendini tanımakla ne alakası var peki? Eğer kendini bilirsen, elin ayağına dolaşmadan plan yapar ve son dakikaya kalmayacak şekilde işlerini düzenlersin. Onlarca gerçekleşmemiş olasılık için endişe ettiğin gelecek ve pişmanlıkla andığın geçmiş arasında mekik dokumazsın. Geçmişteki deneyimlerinden ders alır, gelecekte aynı olayları tekrarlamazsın. Bilinçli davranırsın.
6. Duygularla Başa Çıkma
Büyük tartışma ardından abarttığını düşündün mü hiç? Sinirlenecek bir durum yokken öfkelendiğini? Fazla alınganlık gösterdiğini? Eğer duygularını iyi analiz eder, neye sinirlenip, neye tahammül edemediğini bilirsen onlarla başa çıkman kolaylaşacaktır.
Kendini tanıyabilmek cesaret gerektiren bir eylemdir. Ve evren cesaret gösterebilen insanları daima ödüllendirir. Sevdiğin insanları tanımak için gösterdiğin çabayı kendin için de göstermeni ve bunun ne kadar değerli olduğunu farkına varabilmeni umuyorum. Hayatındaki her şey seninle ilgilidir. Kendi yolculuğunu kendini tanımakla başlatabilirsin.